Alt du behøver at vide om anhængertræk

Læs mere her om montering, vedligeholdelse, færdselsregler og forskellige typer af anhængertræk.

1: Hvad er et anhængertræk?
2: Typer af anhængertræk
3: Vælg det rigtige anhængertræk til din bil
4: Montering og vedligeholdelse af anhængertræk
5: Færdselsregler for anhængertræk


Hvad er et anhængertræk?


• Introduktion til anhængertræk og dens formål

Anhængertræk er en enhed, der gør det muligt for dig at trække en trailer eller anden form for anhænger med din bil. Dette er en nyttig funktion, hvis du ønsker at transportere store eller tunge genstande, eller hvis du ønsker at tage en campingvogn med på ferie. Der findes mange forskellige typer af anhængertræk, så det er vigtigt at overveje, hvilken type der passer bedst til dine behov.

• Hvad man skal overveje, inden man investerer i et anhængertræk

Når du vælger et anhængertræk, er det vigtigt at tænke på vægten og størrelsen på den trailer eller det anhænger, du ønsker at trække. Du bør også overveje, hvilke aktiviteter du planlægger at bruge anhængertrækket til. Dette vil hjælpe dig med at vælge det rigtige anhængertræk, der passer til din bil og dine behov. Du kan oprette en opgave og sammenligne tilbud på anhængertræk her.

Der findes mange forskellige typer af anhængertræk på markedet, og det kan være svært at vælge det helt rigtige træk til din bil og anhænger. Derfor har vi her samlet tre populære typer af anhængertræk, som du kan overveje, når du skal vælge et træk til din bil

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Anhængertræk & montering - Spar i gns. 1.859 kr.*


Montering af jydekrog/anhængertræk

Typer af anhængertræk

Der findes forskellige typer af anhængertræk, der passer til forskellige behov og krav. Nogle af de mest almindelige typer af anhængertræk er:

1. Fast anhængertræk:

Et fast anhængertræk er den mest almindelige type træk, og det er også den billigste mulighed. Det er nemt at montere et fast anhængertræk, og det er det ideelle valg, hvis du ofte trækker en anhænger. Et fast anhængertræk er også en god mulighed, hvis du har en stor anhænger, da det kan bære en større vægt end andre typer træk.

Et fast anhængertræk har også en række andre fordele, såsom:

1. 1. Lave omkostninger:

Et fast anhængertræk er den billigste type træk, så det er en god mulighed for dem, der ikke vil bruge for mange penge på et træk.

1. 2. Let at vedligeholde:

Et fast anhængertræk har færre bevægelige dele end andre typer træk, så det kræver mindre vedligeholdelse og reparation.

1. 3. God stabilitet:

Et fast anhængertræk er mere stabilt end andre typer træk, da det er fastgjort til bilen med bolte og møtrikker. Dette øger sikkerheden under kørsel med en anhænger.**


Et fast anhængertræk er dog også den mindst fleksible type træk, da det ikke kan tages af og på efter behov. Dette kan være en ulempe, hvis du ikke trækker en anhænger så ofte, eller hvis du har begrænsninger på parkering eller en lille garage.

Alt i alt er et fast anhængertræk et godt valg for dem, der trækker en anhænger ofte og ønsker et stabilt og billigt træk. Det er også en god mulighed for dem, der har en stor anhænger, da det kan bære en større vægt.

2. Aftageligt anhængertræk:

Et aftageligt anhængertræk er en god mulighed, hvis du ikke trækker en anhænger så ofte. Det er nemt at montere og afmontere et aftageligt anhængertræk, så du kan tage det af, når du ikke trækker en anhænger. Dette er også en god mulighed, hvis du har begrænsninger på parkering eller har en lille garage, da du nemt kan fjerne trækket, når det ikke er i brug.

Et aftageligt anhængertræk har også en række andre fordele, såsom:

2. 1. Fleksibilitet:

Et aftageligt anhængertræk kan tages af og på efter behov, så du kan trække en anhænger, når du har brug for det, og fjerne trækket, når du ikke har brug for det.

2. 2. Lave omkostninger:

Et aftageligt anhængertræk er billigere end et elektrisk anhængertræk, men dyrere end et fast anhængertræk. Dette gør det til et godt valg for dem, der ikke vil bruge for mange penge på et træk, men stadig ønsker fleksibilitet.

2. 3. God stabilitet:

Et aftageligt anhængertræk er næsten lige så stabilt som et fast anhængertræk, når det er monteret, så du kan stole på, at det vil holde din anhænger sikkert fast under kørsel.**


Et aftageligt anhængertræk er dog også en af de mindst holdbare type træk, da det er fastgjort til bilen med clips og beslag i stedet for bolte og møtrikker. Dette kan gøre det mindre stabilt og mere tilbøjeligt til at blive beskadiget, hvis det ikke håndteres omhyggeligt.

Alt i alt er et aftageligt anhængertræk et godt valg for dem, der ikke trækker en anhænger så ofte, men stadig ønsker fleksibilitet og stabilitet. Det er også en god mulighed for dem, der har begrænsninger på parkering eller en lille garage.

3. Svingbart anhængertræk:

Et svingbart anhængertræk er den mest avancerede type træk. Et svingbart anhængertræk er nemt at betjene og kræver ikke manuel kraft, da det oftest er drevet af elektricitet. Svingbart anhængertræk er en type anhængertræk, der er monteret på bagsiden af bilen og er forbundet til bilens elsystem. Svingbart anhængertræk er nemme at betjene og er en god løsning.

Det svingbare anhængertræk er dog også den dyreste type træk, så det er en investering, du skal overveje omhyggeligt, inden du vælger det. Det er også vigtigt at huske på at tjekke, om din bil er kompatibel med et svingbart anhængertræk, før du køber. Et svingbart anhængertræk kræver dog en vis vedligeholdelse for at holde dem i god drift.

Et elektrisk anhængertræk har også en række andre fordele, såsom:

3. 1. Nem betjening:

Et elektrisk anhængertræk er nemt at betjene og kræver ikke manuel kraft, da det er drevet af elektricitet.

3. 2. Fleksibilitet:

Mere praktisk og kosmetisk flottere. Det kan nemt "trylles" frem og væk igen. **

Et elektrisk anhængertræk er en god mulighed for dem, der trækker en anhænger med en stor vægt, og ønsker nem betjening. Det er også en god mulighed for dem, der ønsker en træktype der er mere praktisk og kosmetisk flottere.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Anhængertræk & montering - Spar i gns. 1.859 kr.*


Vælg det rigtige anhængertræk til din bil

Når du vælger et anhængertræk, er det vigtigt at tænke på vægten og størrelsen på den trailer eller det anhænger, du ønsker at trække. Det er også vigtigt at overveje, hvilke aktiviteter du planlægger at bruge anhængertrækket til. Dette vil hjælpe dig med at vælge det rigtige anhængertræk, der passer til din bil og dine behov.

Hvis du planlægger at trække en trailer eller et anhænger, der ikke er for tungt, kan aftageligt anhængertræk være en god løsning. Aftageligt er nemme at montere og vedligeholde og passer til de fleste biler.
Hvis du ønsker at trække en trailer eller et anhænger, der er lidt tungere, kan fastmonteret anhængertræk være en god løsning. Fastmonteret anhængertræk er fastgjort til bilen og kan nemt trække en trailer eller anhænger. Det er en god løsning for tungere last.
Hvis du ønsker at trække en mindre trailer eller anhænger, kan svingbart anhængertræk være en god løsning. Svingbart anhængertræk er nemme at betjene og passer til de fleste biler, men kræver en vis vedligeholdelse for at holde dem i god drift.
Det er også vigtigt at huske på, at der er specifikke færdselsregler for anhængertræk i forskellige lande. Sørg for at undersøge de gældende regler i dit område, så du kan vælge det rigtige anhængertræk, der passer til dine behov og følge de gældende regler.

Montering og vedligeholdelse af anhængertræk

Når du har valgt det rigtige anhængertræk til din bil, er det vigtigt at følge trinvise instruktioner til montering af anhængertrækket. Dette vil sikre, at det er monteret korrekt og sikkert på bilen. Det anbefales også at få professionel hjælp til montering af anhængertræk, hvis du er usikker på, hvordan det skal gøres.

Det er også vigtigt at huske på vedligeholdelse af anhængertræk. Dette kan omfatte tjekke bolte og møtrikker for løse eller brudte dele, samt smøring af bevægelige dele for at holde anhængertrækket i god drift. Det anbefales også at få professionel hjælp til vedligeholdelse af anhængertræk, hvis du er usikker på, hvordan det skal gøres.
Ved at følge trinvise instruktioner og vedligeholde dit anhængertræk, kan du sikre sikkerheden og levetiden for både bilen og anhængertrækket.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Anhængertræk & montering - Spar i gns. 1.859 kr.*


Montering af jydekrog/anhængertræk

Færdselsregler for anhængertræk

Det er vigtigt at huske på, at der er specifikke færdselsregler for anhængertræk i forskellige lande. Sørg for at undersøge de gældende regler i dit område, så du kan køre sikkert og lovligt med anhængertræk. I Danmark er der også specifikke færdselsregler for anhængertræk, der skal følges for at sikre sikker kørsel.

Alle må køre med trailer eller campingvogn i Danmark på et almindeligt kørekort (B), når blot du opfylder nogle simple betingelser.
Det er regler, der er lovgivet om for at øge sikkerheden ved kørsel med trailer og campingvogn. Hvis de overtrædes, risikerer du at få en bøde, så det er en god ide at være ekstra opmærksom, inden du spænder en anhænger efter bilen.

Nogle af de vigtigste færdselsregler for anhængertræk i Danmark inkluderer:

1. Synlige nummerplader:

Alle trailere og campingvogne skal have sin egen synlige nummerplade bagpå for at kunne identificere ejeren af anhængeren.

2. Længde og bredde:

Målt uden sidespejle og eventuelle lygter og reflekser må din trailer ikke være bredere end 255 cm. Og den må højest være 70 cm bredere end den bil, der trækker den.
Der burde ikke være nogen, der sælger trailere eller campingvogne, der overskrider de begrænsninger, der er bestemt, men det er altid en god ide at tjekke det for god ordens skyld.

4. Maksimum hastighed for anhængertræk:

På motorveje og landeveje må du køre op til 80 km/t med anhængertræk, mens du på andre veje må køre op til 50 km/t. Det er vigtigt at huske på, at hastighedsbegrænsningen for anhængertræk er lavere end for bilen uden anhængertræk, så det er en god ide at være opmærksom på skilte og følge hastighedsbegrænsningerne.

5. Krav til lys og reflekser:

Anhænger skal være udstyret med baglygter, bremselygter og reflekser for at øge synligheden på vejen. Dette gælder også for anhænger med en totalvægt på under 750 kg. Du kan læse mere om bilens lys og lygter her

6. Krav til bremser:

Der er specifikke krav til bremser på anhænger i Danmark, afhængig af anhængernes totalvægt.

Anhænger med en totalvægt på over 750 kg skal have bremser, der kan bremse anhænger og last med mindst samme kraft som bilen. Derudover skal bremserne være udstyret med en bremsekraftregulator, der sikrer, at bremserne bremser med den samme kraft på alle hjul.

Anhænger med en totalvægt på under 750 kg skal ikke nødvendigvis have bremser. Det anbefales dog at have bremser på anhænger uanset vægt, da dette øger sikkerheden under kørsel. Det er også vigtigt at huske på at tjekke bremserne på anhænger regelmæssigt og udskifte dem, hvis de er slidte eller defekte. Dette vil sikre, at bremserne fungerer ordentligt og øge sikkerheden under kørsel med anhængertræk.

7. Maksimum vægt for anhænger:

Maksimum tilladt vægt for anhænger afhænger af bilens totalvægt og klasse 2-kørekort. For bilen med totalvægt op til 3500 kg og fører med klasse 2-kørekort må du trække en anhænger med en totalvægt på op til 3500 kg. Hvis bilen har en totalvægt over 3500 kg og føreren har et klasse 2-kørekort, må du trække en anhænger med en totalvægt på op til 750 kg.

8. Krav til anhænger kørekort:

For at køre med anhængertræk i Danmark skal du have et kørekort i klasse B. Dette gælder også, hvis du har et anhænger kørekort i klasse 2. Det anbefales dog at tjekke med din lokale politikreds, da der kan være specifikke krav til førerkort i dit område.

8. Krav til anhængerforsikring:

Når du kører med trailer eller campingvogn, er det din bils ansvarsforsikring der dækker. Hvis du kommer til at bakke ind i noget, eller på anden måde får brugt anhængeren til at lave en skade, er du altså dækket ind.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Anhængertræk & montering - Spar i gns. 1.859 kr.*


Nogle af de fælles færdselsregler for anhængertræk inkluderer:

Det er vigtigt at huske på, at der er specifikke færdselsregler for anhængertræk i forskellige lande. Det er derfor en god ide at undersøge de gældende regler i dit område, så du kan køre sikkert og lovligt med anhængertræk.

• Maksimum hastighed for anhængertræk:

I nogle lande er der begrænsninger på hastigheden, du kan køre med et anhængertræk. Dette er normalt lavere end hastigheden, du må køre uden anhængertræk.

• Krav til lys og reflekser:

I nogle lande er der krav om, at anhængertræk skal være udstyret med lys og reflekser for at øge synligheden på vejen. Dette kan omfatte bremselygter, baglygter og reflekser

• Maksimum vægt for anhænger:

I nogle lande er der begrænsninger på vægten af anhænger, du kan trække med dit anhængertræk. Dette afhænger af bilens størrelse og vægtkapacitet, så det er vigtigt at undersøge de gældende regler i dit område.

• Krav til bremser:

I nogle lande er der krav om, at anhænger skal have bremser, når de er over en vis vægt. Dette er for at sikre, at bilen og anhænger kan bremse ordentligt og sikkert under kørsel.

• Krav til anhængerførerkort:

I nogle lande er der krav om, at du skal have et specifikt førerkort for at køre med anhængertræk. Dette kan være B-kørekort

• Krav til anhængerforsikring:

Det er også vigtigt at huske på at have en gyldig forsikring for både bil og anhænger, når du kører med anhængertræk. Dette vil dække eventuelle skader eller uheld, der måtte opstå under kørsel.

• Krav til sikkerhedssele:

I nogle lande er der krav om, at alle passagerer i anhænger skal bruge sikkerhedssele for at øge sikkerheden under kørsel.


Det er altid en god ide at være opmærksom på de gældende færdselsregler for anhængertræk, så du kan køre sikkert og lovligt med anhængertræk. Det er også en god ide at øve sig i at køre med anhængertræk, inden du tager på længere ture, så du kan vænne dig til at køre med den ekstra vægt og længde.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Anhængertræk & montering - Spar i gns. 1.859 kr.*


Få tilbud nær dig

Vi har 240 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.