Symptomer på bremserne skal efterses

26 november 2022, 13:47

Hver ottende af de biler, der kommer til service hos Danmarks største værkstedsportal, autobutler.dk har fejl på bremserne. Og det er et problem hvis man spørger landets værksteder, for det er især om vinteren at nedslidte bremser og manglende bremsevæske gør det farligt at være billist. Problemet er at moderne biler sagtens kan have delvist defekte bremser, uden at man ved almindelig kørsel opdager det.

Ifølge Havarikommissionen for Vejtrafikulykker er defekte bremser en hyppig årsag til alvorlige trafikulykker i Danmark. Den hyppigste fejl på bilerne skyldes at bremsevæsken over tid bliver blandet med vand så den ikke længere fungerer ved katastrofeopbremsninger.

"Bilværkstederne ser dagligt biler som har så dårlige bremser, at de ikke fungerer i en nødsituation. Bilejerne er uvidende om problemet og har ofte kørt i månedsvis med for eksempel vand i bremsevæsken, så bilen reelt ikke vil kunne standse ved en katastrofeopbremsning. Det er ekstra skræmmende når vi ved, at vinteren er den tid, hvor man har mest brug for at bilens sikkerhedsudstyr er tip-top og bremserne skal kunne reagere hurtigt og korrekt”, forklarer analysechef Jan Sturm fra autobutler.dk.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Bremser - Spar i gns. 942 kr.*


Symptomer/tegn på bremserne skal efterses

Symptomer/tegn på slidte bremserSymptomer/tegn på slidte bremser

Det kan du selv gøre for at tjekke bremserne

Ud over at tjekke bremseskivens tykkelse og se efter rust, er man desværre nødt til at have en fagmand til at tjekke bremsesystemet. Mekanikernes vigtigste råd er at sørge for at skifte bremsevæske ofte og minimum en gang årligt. Det kræver en tur på værkstedet, men kan gøres på stedet, mens du venter.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Bremser - Spar i gns. 942 kr.*


Vi ignorerer bilens vigtigste sikkerhedssystem

Kontakten mellem en bil og vejbanen svarer til fire håndflader. Alle kan derfor godt forstå hvorfor det er vigtigt med gode bremser – men når vores mekanikere spørger bilisterne, er de fleste ikke selv klar over hvor alvorlig bremsefejlene kan være”, siger Jan Sturm. Han opfordrer til at man får tjekket bilens bremser mindst en gang årligt.

Det danske klima er hårdt for bilerne, så en ældre bil skal minimum tjekkes en gang årligt hvis man vil være sikker på at bilen er i forsvarlig stand. Det værste ved bremsefejlene er jo, at konsekvenserne er så alvorlige, som de er. Det er i den pludselige katastrofeopbremsning, at bremsesvigt bliver fatalt”, forklarer Jan Sturm.

De mest normale bremsefejl er manglende eller for lidt bremsevæske og hernæst bremseskiver som er defekte. De resterende fejl knytter sig til tærede bremserør eller defekte bremseslanger. Alle fejlene kan have alvorlige konsekvenser for bilejeren.

Autobutler tilbyder bilejere at få uforpligtende tilbud på konkrete værkstedsopgaver. Det kræver blot at man indtaster sine biloplysninger. Virksomheden er en af Europas førende online markedspladser for bilreparationer

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Bremser - Spar i gns. 942 kr.*


FAKTA: Her er typiske fejl på bremserne

10 pct. af alle opgaver hos autobutler.dk har i de seneste uger været relateret til bremser. I enkelte tilfælde skal bremserne blot justeres, men værkstederne oplever desværre også mange biler, som har så dårlige bremser at de ikke bare er ulovlige, men direkte farlige i trafikken. Hovedparten af fejlene skyldes bremsevæske med for lavt kogepunkt og hernæst defekte bremseskiver. De resterende fejl er især tærede bremserør eller defekte bremseslanger.

1. Bremsevæske med for lavt kogepunkt:

Bremsevæske kan optage vand fra luften. Hvis der er for lidt bremsevæske, eller for meget vand i væsken vil den ved opvarmning miste evnen til at sende kraft fra bremsepedalen ud til bilens hjul. Desværre opdager man det ikke ved almindelig bytrafik. Man opdager det først, når bilen ved høj fart ikke er i stand til at lave en kraftig nedbremsning – og da er det som regel for sent.

2. Defekte bremseskiver:

Bilens bremseskiver er af stål og bliver slidte. Hvis skiverne er slidt for tynde eller ødelagte af rust får bilen enten en meget lang bremselængde, eller den bremser ujævnt og trækker til en bestemt side ved opbremsning. Bilens bremser er særligt udsatte for rust om vinteren, især hvis man primært kører bykørsel eller ikke bruger bilen dagligt.

3. Utætte bremserør:

Hvis bremserøret er utæt, mister systemet bremsevæske. I værste fald betyder det at bremserne helt svigter.

4. Utætte bremseslanger:

Bremseslangerne forbinder bremserør og forhjulenes bremser – de er af gummi og bliver slidte med tiden. Hvis de er utætte siver der bremsevæske ud af bilen.

Få tilbud
Sammenlign tilbud på: Bremser - Spar i gns. 942 kr.*


Få tilbud nær dig

Vi har 240 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.