Frost og is - pas på du ikke kører galt i bilen

Sådan kører du sikkert på glatte veje

14 december 2014, 21:04

Vintertid er højsæson for skader på bilerne og morgenglatte veje har desværre allerede bragt de første større færdselsuheld med sig. Vi oplever hvert år i december en strøm af biler, som har været involveret i færdselsuheld. Det skyldes, at mange ikke ved, hvordan man skal køre, når vejene er glatte eller dækket af sne.

Kom sikkert gennem de glatte veje

Mange af bilskaderne kunne være undgået, hvis blot bilisterne vænnede sig til at sætte farten ned og køre korrekt, når vejene er glatte. De fleste frost- og snerelaterede skader er heldigvis kun materielle, men desværre er de ofte selvforskyldte, fordi bilisten ikke har tilpasset kørslen efter forholdene.

Selv om man har vinterdæk og avancerede bremsecomputere i bilen, hjælper det ikke meget, hvis vejen er spejlglat, eller man håndterer bilen forkert i sneen, og vi anbefaler bilister at være ekstra opmærksomme i de tidlige morgentimer og om aftenen. Selv om vejen ser tør ud, kan vejtemperaturen sagtens være under frysepunktet. Især tidligt om morgenen og om aftenen. Hvis man er i tvivl om vejen er glat, kan man tjekke vejens beskaffenhed ved at lave en hård opremsning ved lav fart, når ellers forholdene er til det.

Nye dæk eller dækskifte? Få tilbud nu

Vi aner ikke, hvordan vi skal køre, når det er glat

Mange tror, at bilens vinterdæk og avancerede bremse- og udskridningscomputere sikrer dem mod uheld – men er der is eller sne på vejbanen, vil selv de bedste vinterdæk hurtigt miste vejgreb, og de fleste bilister har ringe erfaring med, hvordan de skal styre sig igennem det glatte føre. Hvis man kører på en glat vej og pludselig møder en forhindring, er det vigtigt at undgå at stirre sig blind på forhindringen og i stedet finde et nyt fikspunkt. Hvis bilen foran dig for eksempel holder stille, eller din egen bil begynder at skride i retning af en lygtepæl, så kig på noget andet. I langt de fleste tilfælde vil du automatisk være i stand til at styre uden om. Autobutlers trafikråd ved glatføre er simple: tilpas hastigheden, undlad så vidt muligt at bruge bremse og undgå pludselige bevægelser i rattet. Endelig skal man huske, at bilen som regel styrer derhen, hvor føreren kigger.

Snefygning sender biler i grøften

Selv om vejen er ryddet for sne, er der ofte problemer med snefygning. Især hvis man kører i et område, hvor der ligger sne rundt om vejen. Ulykkerne sker typisk efter et sving eller en kurve, hvor bilisterne bliver overraskede over, at der er blæst sne ind på vejbanen. Det gælder om at have foden parat på bremsen og i øvrigt tilpasse hastigheden, så man kan nå at bremse ned.

Sne på vejen? Det skal du være opmærksom på

Hvis der er meget sne eller is, bør du køre i et højere gear end normalt for at forhindre hjulspin. Du skal i princippet køre så langsomt, at du ikke behøver foretage pludselige ændringer. I udgangspunktet skal du kunne bremse på motorkraft alene.

Fakta: Sådan overlever din bil en isglat eller snedækket vej:

  • Hold ekstra stor afstand ved lyskryds og vejkryds. Dels bruger du længere tid på at bremse, dels er områderne ofte meget glatte, og det kan være ekstra svært for medtrafikanterne at komme op i fart.
  • Træd forsigtigt på koblingen ved gearskifte og undlad at dreje på rattet, når du skifter gear.
  • Start bilen i 2. gear for at undgå hjulspin.
  • Undgå pludselige opbremsninger og bevægelser i rattet.
  • Kør langsomt. Hvis vejen er fuld af sne, skal man køre 50 % af den normale hastighed, for at have tilstrækkelig bremselængde. Hvis vejen isglat, skal man endda køre endnu langsommere.
  • Din sikkerhedsafstand til de forankørende skal være tre gange større end normalt.

Nye dæk eller dækskifte? Få tilbud nu

Alt om sommerdæk, vinterdæk og fælge

Tips om sommerdæk og dæktyper

Tips om vinterdæk

Tips om dæk og fælge

Få tilbud og sammenlign priser på dækskifte

Få tilbud »

Fordele med autobutler.dk

  • Få tilbud fra værksteder nær dig
  • Spar op til 60%*
  • 3 års garanti på arbejde og reservedele

Vi står klar til at hjælpe dig! Kontakt os på email eller ring på 77 34 32 21

Trustpilot
Trustpilot_ratings_4halfstar-RGB Created with Sketch.
Fremragende 4.3 / 5 - 16075 anmeldelser

Få tilbud nær dig

Vi har 249 uafhængige værksteder klar til at hjælpe.